România te iubesc – povestea de dragoste dintre Ilie Ionel Ciuclea de la Supercom și Cosmin Savu de la PRO TV

Reporterul care face parte dintr-o rețea  sau dintr-un act de corupție și se folosește de statutul său, sau de televiziunea unde este angajat, pentru a oferi protecție persoanelor sau firmelor pe care le simpatizează, în timp ce îi expune într-o manieră agresivă pe concurenții sau oponenții administrativi ai acestora, are denumirea de jurnalist corupt în mod activ.

Așa se întâmplă și la emisiunea de la PRO TV “România te iubesc” realizată de Cosmin Savu care se pare că a ajuns la mila societăților de salubrizare care țintesc spre obținerea banilor publici nemeritați iar Cosmin Savu trage în direcția acestora în schimbul unor comisioane care să îi asigure existența. Pentru public este șocant ca tocmai asta să se întâmple la o emisiune gestionată de un post redutabil de televiziune, așa cum este PRO TV.

Lupta acerba pentru licitatia privind contractul de salubrizare al Sectorului 2, de peste 1 miliard de euro, duce la lovituri sub centura si la concurenta neloiala

Legătura dintre Cosmin Savu și Ilie Ionel Ciuclea de la Supercom s-a transformat de fapt într-o poveste de dragoste pe bani care are ca scop îndeplinirea unor obiective ale omului de afaceri privind înființarea unei gropi de gunoi pentru Municipiul București poziționată în comuna ilfoveană Găneasa, majorarea tarifului de colectare a deșeurilor din sectorul 2 de către Primăria lui Radu Mihaiu, câștigarea licitației publice de colectare a deșeurilor aflată în desfășurare la Primăria Sectorului 2, contract de peste 1 miliard de euro, cel mai mare contract de achiziție publică din toate timpurile și compromiterea concurenților care ofertează alături de Supercom.

Ilie Ionel Ciuclea s-a folosit în cadrul ședinței de consiliu din data de 26.08.2021 de o echipă de așa-ziși reporteri, formată din Cosmin Savu și Alex Dima, pentru a putea impune consilierilor votarea tarifului Supercom, care include o cotă de profit dintr-o taxă, respectiv din contribuția pentru economia circulară, ceea ce este total ilegal, ba mai mult, reprezintă un furt din banii publici, așa cum afirmă unii consilieri care au votat împotriva acestui tarif.

Aplicarea unei cote de profit asupra unei taxe este total interzisă de Codul Administrativ și de multe alte prevederi din Codul Penal iar banii obținuți de Supercom prin acest demers ilegal trebuie restituiți cetățenilor.

O altă problemă din cadrul ședinței de majorare a tarifului de colectare o reprezintă ilegalitatea subvenționării materialelor reciclabile de către Primăria Sectorului 2 pentru Supercom cu sume care depășesc 25 de milioane de lei pe an, în condițiile în care Supercom încasează prețuri considerabile pe plastic, carton, aluminiu, pe care le vinde direct fabricilor specializate și încasează sumele corespunzătoare.

Se pare că agenții de promovare angajați de Ilie Ionel Ciuclea Radu Mihaiu și deghizați în reporteri  care și-au decliant identitatea în Cosmin Savu și Alex Dima au avut succes asupra consilierilor și, la un moment dat, batista a fost pusă pe țambal și o parte din consilieri au votat ilegalitatea tarifului de salubrizare, cu toate deturnările de bani publici pe care acesta le conține, având 14 voturi pentru.

După vot, un consilier USR a sărit în apărarea primarului Radu Mihaiu și a arătat faptul că falșii reporteri au fost plătiți de Supercom să participe la această inițiativă și nu au fost aduși de primarul Radu Mihaiu, așa cum se bănuia inițial.

Descoperirea acestei povești de dragoste la emisiunea “Romania te iubesc” începută între Ilie Ionel Ciuclea de la Supercom și Cosmin Savu de la PRO TV are mai multe planuri suprapuse în care jurnalistul apare atât în roluri pozitive, demascând ilegalitatea anumitor operațiuni din piața salubrizării cât și în roluri negative, atunci când se pune problema demascării faptelor de corupție și relația sa cu Supercom.

Cazul lui Cosmin Savu este un caz atipic, jurnalistul intrând într-un rol activ de convingere a consilierilor privind votul unui tarif de salubrizare controversat. Mai departe, folosind un spațiu de difuzare din cadrul PRO TV-ului, jurnalistul manipulează opinia publică în scopul promovării acțiunilor “oneste și cinstite” ale sponsorului sau, patronul societății Supercom.

În ultima saptămână Cosmin Savu a prezentat un reportaj serial denumit “Razboiul gunoaielor” parte din campania “România te iubesc” despre deșeurile din București și din Ulmeni Călărași atacând toți operatorii economici din acest sector, mai puțin societatea Supercom cu al cărei patron trăiește o frumoasă poveste de dragoste. Dragoste pe bani așa cum se arată și în filmările surprinse și în acuzațiile aduse de activiștii reali de mediu cu care Cosmin Savu se intersectează des pe teren când face reportaje la comanda .

Reportajele realizate de Cosmin Savu arată dezastrul de la Ulmeni Călărași dar în mod voit nu menționează pe artizanul si strategul acestui dezastru ecologic care a distrus iremediabil sănătatea unei comunități importante din România cât și mediul înconjurator – Ilie Ionel Ciuclea proprietarul Supercom, cel care începând din 2019 a fost primul operator care a dirijat deșeurile din sectorul 2 la Ulmeni Călărași și a inaugurat dezastrul care urma să devină pentru mulți oameni o adevărată nenorocire.

Manipularea opiniei publice prin reportajele despre gunoaie este atît de evidentă încât toți operatorii de pe piață sunt atacați la un mod josnic iar Supercom este mângâiat pe creștet și pomenit doar în treacăt pentru a camufla o legătura atât de vizibilă.

Legătura lui Ilie Ionel Ciuclea cu beneficiarul real al gropii de gunoi de la Ulmeni, Ludovic Orban, așa cum declara și senatorul Dumitru Coarnă (https://arenamedia.ro/index.php/arena-news/politica-mp/psd-mp/d-coarna-domnul-orban-este-in-spatele-afacerii) este subiectul care trebuia camuflat de Cosmin Savu prin aruncarea cu noroi în ochii opiniei publice și prin filmările făcute la Roma, care sa distragă atenția de la adevarata corupție, poluare și contaminare.

Mai mult, Cosmin Savu nu pomenește nimic de proprietarii gropii de gunoi Glina confirmați oficial de procuratura din Roma în prezentarea unui raport pentru anul 2020,  documente existente în spațiul public,  ca fiind clanul Ciancimino din Italia, rețea mafiotă care se ocupă cu traficul de deșeuri pe plan internațional.

Cosmin Savu “a uitat“ să arate opiniei publice că Supercom a lucrat în ultimii 15 ani cu groapa de gunoi Glina și implicit cu proprietarii acesteia iar depozitarea deșeurilor cu mercur și radioactive la această groapă de către Supercom  a fost remarcată și comentată în multiple articole de presă din anii trecuți.

Dar când la emisiunea “România te iubesc” vorbim de dragoste pe bani și mai ales pe bani publici, manipularea opiniei publice, scoaterea din context a declarațiilor venite din partea autorităților și filmările trucate sunt la ordinea zilei pentru realizarea comenzii primite de la cel cu care Cosmin Savu trăiește o frumoasă – urâtă poveste de dragoste.

Este de notorietate publică presiunea pe care o realizează Ilie Ionel Ciuclea la nivelul tuturor autorităților de mediu și nu numai pentru deschiderea unei gropi de gunoi în comuna Găneasa din Ilfov, pe un teren luat prin fraudă la schimb cu primăria Găneasa, în urmă cu ani de zile.

Lobby-ul puternic făcut în ultimii doi ani chiar prin intermediul unor “foști și actuali“ susținători ai lui Ilie Ionel Ciuclea pentru deschiderea unei gropi de gunoi în luncile fertile din comuna Găneasa au eșuat în fața autorităților și a comunității locale din zonă, propunerile Supercom fiind evident ilegale. Cu toate aceste refuzuri îndreptățite Ilie Ionel Ciuclea a încercat și varianta poveștii de dragoste pe bani cu Cosmin Savu, generând o serie de reportaje în speranța că vor convinge autoritățile să comită ilegalități și să autorizeze Supercom  pentru o periculoasă groapă de gunoi în Găneasa care să deservească Primăria Municipiului București.

Seria de reportaje nu numai că nu convinge dar devine comică, mai ales că aproape toate teoriile sunt îndreptate spre manipularea evidentă a opiniei publice care între timp a acumulat informații și a evoluat mult, singurii blocați în perioada anilor 2000 fiind cei doi protagoniști ai poveștii de dragoste pe bani.

Cazul lui Cosmin Savu este un caz atipic, jurnalistul intrând într-un rol activ de convingere a opiniei publice privind realizarea unor obiective și acțiuni ilegale de către Supercom, prezentându-le ca fiind urgente și necesare pentru comunitate. Mai departe, folosind un spațiu de difuzare din cadrul PRO TV-ului, jurnalistul manipulează opinia publică în scopul promovării acțiunilor “oneste și cinstite” ale sponsorului său, patronul societății Supercom și atacul altor operatori de salubritate de pe piața deșeurilor care realizează aceleași activități sau sunt concurenți cu societatea protejată.

Acest caz arată capacitatea rețelelor corupte de a folosi chiar jurnaliștii pentru a se infiltra și a profita de banul public al cetățenilor și demonstrează că în România nu există sancțiuni etice împotriva faptelor de corupție, nici în mediul politic, nici în mass-media. Totodată nu face decât să sublinieze nevoia existenței unor criterii de integritate mai puternice, adoptate și aplicate în mod real atât în presă cât și în administrația publică, pentru a se evita atacurile la banii publici de către persoane cu o moralitate îndoielică.