Garda de Mediu, amenzi de 1,1 milioane de lei în cazul gropii de gunoi de la Ulmeni. Cât a luat firma din subordinea primarului Negoiță

Articol preluat de pe Libertatea.ro:

În total, Garda de Mediu spune că a amendat trei companii, Utiltrailer, Cassano Metal, SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, cu peste 1,1 milioane de lei în 2020 și 2021 – 307.500 lei doar în urma controlului încheiat în această lună. În cazul celei din urmă a sesizat și organele de cercetare penală.

Între 6 și 10 septembrie, comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) s-au deplasat din nou la Ulmeni, în județul Călărași, pentru a verifica groapa de gunoi construită acolo, una care e folosită inclusiv de primării din Capitală.

Acțiunea a fost definitivată la începutul săptămânii, scria Libertatea, chiar în ziua în care Octavian Berceanu a fost înlocuit de la șefia instituției cu fostul său adjunct, Alexandru-Lucian Vasile.

Într-un răspuns semnat de Alexandru-Lucian Vasile, oferit la solicitarea Libertatea, Garda de Mediu spune că, în legătură cu activitatea desfășurată la groapa de la Ulmeni, a amendat, din nou, trei firme. Una dintre ele este SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, firmă din subordinea Primăriei Sector 3.

Amenzile au fost:

• 100.000 de lei pentru Utiltrailer SRL;

• 100.000 de lei pentru Cassano Metal SRL;

• 107.500 de lei pentru SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL.

 

Sancțiunile au fost motivate astfel: „nu respectă prevederile autorizației de mediu” (Utiltrailer) și „nu au realizat măsurile impuse după controalele anterioare” (Cassano Metal și SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 SRL).

Pe numele firmei aflate în subordinea primarului Robert Negoiță au fost sesizate și organele de cercetare penală, se arată în răspuns.

Primarul Robert Negoiță Foto: Agerpres

Reprezentanții Gărzii de Mediu pentru Libertatea:

„Au fost sesizate și organele de cercetare penală pentru neîndeplinirea măsurii de desființare a lucrărilor și aducere a terenului la forma inițială.”

Amenzi de peste 1,1 milioane lei în doi ani

Amenzile cumulate de cele trei firme, plus o a patra, Wimaxxed Expert SRL, ajung la peste 1,1 milioane de lei.

Garda de Mediu a răspuns în fiecare caz în parte, defalcând numărul de sancțiuni contravenționale și totalul (în 2020 și 2021):

Cassano Metal – 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 380.000 lei;

Utiltrailer – 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 380.000 lei;

SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 – 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 417.500 lei;

Wimaxxed Expert – o sancțiune contravențională în valoare de 7.500 lei.

 

În cazul SD3 Salubritate și Deszăpezire S3, amenzile vizează doar ultimele opt luni, fiindcă, specifică GNM, „activitatea societății pe amplasamentul operatorului a început în februarie 2021”.

Procurorii, sesizați și referitor la groapa de la Cățelu

SD3 Salubritate și Deszăpezire S3 adună amendă după amendă și în cazul stației de sortare de la Cățelu, Ilfov. Plus o plângere penală ce datează din februarie 2021.

Astfel, după ce în cazul stației construite lângă casele oamenilor din Cățelu s-a ajuns la a șasea amendă, totalizând 70.000 de euro, dosarul a ajuns la Parchet.

„Pentru nedesființarea lucrărilor neautorizate (stație de compost), a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, astfel fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă de la 150.000 la 200.000 de lei”, se arăta într-un răspuns al Gărzii de Mediu din februarie 2021.

„E o prostie”, spunea atunci primarul Sectorului 3. „Nu avem unde duce RDF-ul, dar asta nu e problemă doar la Sectorul 3, e problemă în toată țara, la toți cei care sortăm, că aceia care nu sortează nu au problema asta. Pentru că sortăm, iată că avem probleme. Toți suntem amendați fără număr de Garda de Mediu. Nu e nicio zonă de compost, acolo e RDF, fracția care nu poate fi reciclată. Nu are nicio legătură cu compostul. Până nu se deschid fabricile de ciment nu avem unde să le ducem”, a declarat Negoiță.

Așadar, în cazurile Ulmeni și Cățelu, societatea Primăriei Sector 3 a primit amenzi de peste 150.000 de euro.

Groapa de gunoi Ulmeni

Libertatea nu a primit încă răspunsurile de la firmele Utiltrailer și Cassano Metal, care gestionează groapa de la Ulmeni, unde inclusiv SD3 Salubritate și Deszăpezire aruncă gunoaiele din Capitală. Nici primarul Robert Negoiță nu a răspuns solicitării Libertatea de a comenta.