DOCUMENTE Cum a pătruns adevărata mafie a gunoaielor în primăria lui Clotilde Armand: Legătura dintre clanul Ciancimino și deșeurile din Sectorul 1

Articol preluat de pe psnews.ro:

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Clotilde Armand se afla deja în plin război cu “Mafia gunoaielor”, iar deșeurile din Sectorul 1 începeau să aglomereze străzile. Însă adevărata mafie a gunoaielor se pregătea deja să intre în primărie, dar altfel decât se aștepta edilul.

Pe 22 decembrie 2020, Primăria Sectorului 1, prin intermediul Administrației Domeniului Public, semnează un contract ilegal de colectare și transport al deșeurilor abandonate pe domeniul public. Contractul ilegal, încheiat fără licitație și fără ca ADP să aibă drept legal să-l semneze, este girat chiar de primarul Clotilde Armand. Directoarea ADP își dă demisia și pretinde că a fost forțată să semneze, din dispoziția verbală a șefei sale. Cazul este în atenția DNA. Câștigătorul contractului este anonima SC Blue Planet Services SRL controlat de un anume Robert Vasiliu. Surse din Primăria Sectorului 1 relatează că la negocierea contactului a participat și Bogdan Niculescu, managerul Rosal, fără ca între el și firma câștigătoare să fie, însă, o legătură directă.

Contractul încheiat de ADP Sector 1 cu SC Blue Planet Services SRL a ajuns în atenția procurorilor anticorupție.

Jumătate de an mai târziu, pe 1 iulie 2021, aceeași Blue Planet Services semnează, printr-o firma paravan – Solid Waste Operation SRL – un contract de închiriere în vederea preluării gropii de gunoi închise de la Glina, operată de compania Ecorec.

Numai că Ecorec nu este proprietarul gropii de gunoi, ci Primăria Popești Leordeni, drept pentru care nu putea, din punct de vedere legal, închiria groapa altei societăți.

Contractul încheiat de Primăria Popești Leordeni cu firma Ecorec arată clar că proprietarul gropii este primăria, iar Ecorec este doar administratorul ei.

Ancheta Parchetului antimafia de la Roma

Încă din luna august 2020, Parchetul antimafia de la Roma a informat autoritățile române că a împiedicat, în urma unor percheziții, semnarea unui act de vânzare al companiei Ecorec, administrată de un interpus al capului mafiot Massimo Ciancimino, către un offshore din Luxemburg care desfășura activități în domeniul energiei regenerabile. La percheziții, în imobilele lui Ciancimino a fost găsit antecontractul dintre compania românească Ecorec, administratorul gropii de la Glina, și entitatea luxemburgheza. Anchetele ulterioare au permis judecătorul italian de la Roma să aplice măsuri preventive față de asociații grupării Ciancimino: Valente Raffaele, Pileri Sergio, Tronci Romano, Rizzi Nunzio și Victor Dombrovsky, interpusul clanului mafiot în România.

Aceste documente ale procuraturii italiene, coroborate cu subînchirierea pe care Ecorec a făcut-o către anonima  Blue Planet pentru depozitul de la Glina, îl pun într-o lumină nouă pe Robert Vasiliu. Acesta poate fi încă unul dintre interpușii grupării Ciancimino în România!

Istoria grupării Ciancimino în România este veche de cel puțin 15 ani. Ancheta de anul trecut a Chesturii de la Roma demonstrează însă negru pe alb ceea ce se știa doar la nivel informativ: depozitul ecologic de la Glina aparține lui Massimo Ciancimino, lider mafiot cercetat pentru spălarea unor sume imense de bani provenite din activitatea de tip mafiot a tatălui sau, Don Vito Ciancimino.

Documentele procuraturii italiene demonstrează legătura directă a liderului mafiot Massimo Ciancimino, fiul celebrului Don Vito Ciancimino, cu depozitul ecologic de la Glina.

Presiuni pentru redeschiderea gropii de la Glina

În ultimii doi ani, operatorul gropii de gunoi de la Glina, compania Ecorec, controlată de Mafia italiană, a încercat prin 9 cereri diferite să redeschidă în mod mascat activitatea de depozitare, invocând că intenționeză să presteze activități de reciclare a deșeurilor pe o platformă de sortare. Autoritățile de mediu, deși au fost supuse unui lobby agresiv, au respins cererile Ecorec.

Astfel, conform noilor documente, italienii au schimbat strategia: compania Mafiei a semnat un contract de închiriere pe o bucată din groapa de gunoi de la Glina cu societatea Solid Waste Operation SRL, deținuta de Blue Planet Services și Robert Vasiliu, care, asemănător, a demarat autorizarea unei stații de sortare deșeuri, invocând că va opera lângă groapa de gunoi. Documentele din contractul de închiriere semnat între Ecorec si Solid Waste arată clar ca scopul înțelegerii scrise vizează înființarea unei stații de sortare la Glina. Informațiile din piața de salubritate arată că Robert Vasiliu este un personaj din anturajul companiei de salubritate Rosal.

Lobby prin oamenii USR-ului

Interesante sunt însă mișcările de lobby pe care noul “proprietar” al gropii de la Glina, SRL-ul Solid Waste le face în fața autorităților.

Unul dintre specialiștii Agenției pentru protecția Mediului care a primit ca temă găsirea unei soluții legale privind autorizarea stației de sortare deținută de mafia italiană în România la Glina este Elena Mehedințu. Angajata ANPM a inițiat deja discuțiile cu noul operator, Solid Waste Operation. Ulterior, dosarul firmei în cauză a ajuns tot la pixul doamnei Mehedințu care, întâmplător sau nu, a fost numită recent director la APM Ilfov de către Florin Gîrbacea, sețul agenției de mediu la nivel național, iar agenția de la Ilfov este tocmai instituția care se ocupă efectiv cu procedura de autorizare. Gîrbacea este lider USR și bun prieten cu primarul Clotilde Armand.

Știa oare primarul Clotilde Armand că Primăria Sectorului 1 a semnat un contract cu asociații grupării mafiote Ciancimino? Sau faptul că gunoaiele din Sectorul 1, colectate de Blue Planet Services, ar fi trebuit sortate la  groapa mafiei de la Glina?

De ce este România un ”paradis” al deșeurilor

Pentru a înțelege de ce Mafia italiană care controlează, prin familia Ciancimino, afacerea de la Glina este interesată de relansarea activității de sortare a deșeurilor trebuie să vedem conjunctura internațională. Din cauza slabei legislații și a prețurilor incredibil de mici, România reprezintă pe piața ilegală a deșeurilor o destinație de top a gunoaielor din întreaga lume. În ultima perioadă, apar aproape zilnic știri despre tonele de gunoaie descoperite la frontiere sau în portul Constanta cu destinația, în principal, județul Ilfov. Și acestea sunt doar transporturile care au fost depistate. Conform specialiștilor în domeniul mediului, la frontiere se descoperă mai puțin de 10% din transporturile ilegale de deșeuri. Transporturile nedepistate fac parte din rețele internaționale de crimă organizată care ajung să fie îngropate în diverse locuri din țara noastră, locuri de unde emană toxine sau otrăvesc apa fără ca nimeni să-și dea seama.

Apoi, piața deșeurilor reciclabile din China a căzut. China reprezenta cel mai mare consumator de deșeuri reciclabile până anul trecut, însă conducerea țării a interzis intrarea deșeurilor chiar și reciclabile în țară. Întreaga presiune a rețelelor de crimă organizată s-a mutat pe frontierele unor țării ca România.

Cum funcționează afacerea grupării Ciancimino

Surse din cadrul Poliției Române susțin că interesul central pentru România al organizațiilor internaționale de traficare a gunoaielor este acela de a avea o activitate autorizată la o groapă de gunoi, indiferent care: sortare deșeuri/ tratare, pentru ca în spatele acesteia să se realizeze adevărata activitate aducătoare de bani, respectiv traficul internațional de deșeuri. Este un model de business folosit de gruparea Ciancimino în Europa.

Este mult mai ușor pentru mafia italiană să trimită deșeurile din Europa sau din lume la o societate autorizată și mai ales la o groapă de gunoi cum este cea de la Glina, pe care o dețin prin interpuși, o groapa extinsă ilegal pe 119 hectare în fosta comună Popești Leordeni, acum un veritabil mic oraș cu 50 de mii de locuitori. Aici încă se pot îngropa milioane de tone de gunoaie sub paravanul sortării de deșeuri. Problema socială, însă, este că localitatea Popești Leordeni s-a extins atât de mult în ultimii 10 ani, încât italienii de la Ecorec se luptă cu asociațiile civice revoltate de o posibilă redeschidere a activității, indiferent sub ce formă.

Din documentele depuse de compania Mafiei italiene la Agenția pentru Protecția Mediului de-a lungul anilor se observă insistența autorizării stației de sortare chiar pe amplasamentul gropii de gunoi Glina, deși această groapă este închisă din anul 2019, fără posibilitatea legală de redeschidere. Autoritățile au propus de nenumărate ori mutarea stației de sortare în alt amplasament, altul decât groapa de gunoi Glina, dar proprietarii interpuși ai familiei Ciancimino au refuzat constant. Ușor de intuit: într-o altă locație, traficul de deșeuri și îngroparea lor ar deveni mai dificilă și ar alerta oamenii, cum s-a întâmplat cu groapa ilegală de deșeuri de la Ulmeni, controlată de afaceristul Nelu Iordache.