Comuna gălăţeană Valea Mărului are o platformă de depozitare a gunoiului de grajd

O investiţie într-o nouă platformă de depozitare a gunoiului de grajd, finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), a fost inaugurată în comuna gălăţeană Valea Mărului, potrivit Agerpres.

Valoarea investiţiei depăşeşte două milioane lei şi a fost suportată în proporţie de circa 94% de MMAP, contribuţia locală fiind de peste 6%.

Platforma urmează să fie exploatată de Unitatea Administrativ – Teritorială (UAT) şi monitorizată de Ministerul Mediului, pe toată durata de viaţă a acesteia.

Noua platformă are o capacitate de 2.961 metri cubi pe an şi este dotată şi cu un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă.

“Pentru toate investiţiile făcute de MMAP în cadrul proiectului ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’, autorităţile locale beneficiare decid, printr-o hotărâre a Consiliului Local, modul de gestionare, respectiv de acoperire a costurilor de exploatare ale platformei comunale, inclusiv modul de valorificare a compostului (mraniţei) rezultate. Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’ sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Fondurile sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială”, se arată în comunicatul citat.

Proiectul, aflat în faza de finanţare adiţională, a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017. Pe parcursul acestei perioade s-au finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022, fază în care vor primi finanţare peste 85 de comunităţi locale.